dijous, 14 de març del 2013

El DAFO i les creences

L'estudi del DAFO debilitats i fortalesses del centre en aquesta cas parlaré del centre en el que vaig fer les pratiques fa casi deu anys  i explicaré una situació que va sücceier en la que es poden observar sobretot les debilitats i amenaces del centre.
 A mès  explicare breument un parell de punts de com treballaria i milloraria la feina feta.

Una de les coses més importans que pens que un centre ha de treballar és el treball en grup aixì com la comunicació del mateix, per això és important fer reunions periódiques en les que tots el components del equip puguin parla i expressa les seues idees i sentiments.
 Moltes vegades et trobes en alguna situació i no saps com actuar correctament i parlant de la situació amb les companyes et poden ayudar i arriba a solucionar el problema, per això podem dur a treme una llibreta d'observació i refelxió a la que pot accedir tot el personal del centre. Quan un centre te una bona comunicación entre els seus components es refelecteix en la feina feta i en l'actitud dels infants. Al centre on vaig esta fent les pràctiques faltava el treball en grup i la comunicació (debilitat)

Al igual que la bona comunicació,  el treball amb les famílies tambè és un punt molt important, per que si aquestes es senten ben acollides,segures i confiades amb el  centre i el personal els infants de segur que gaudeixe molt més de la seua estada al centre, per aixó  hi ha que tenir una relació propera, informa de tot alló que els pugui interessar, realitzar cursos que els puguin interessar i que siguin accesible i fer-los partícips de  les activitas del centre. El meu centre realitzava cursos per a les famílies ( fortalessa )

Aprofita tot el que ens pot oferir l'espai, si el centre està ubicat al camp ido s'han de fer sortides al camp, experimentan de primera mà la natarulessa; si el centre es troba al mig de la ciutat ido hem d'aprofita per anar a les biblioteques, el mercat, l'oficina de correus ,etc. Durant la meua estada al centre, 6 mesos, es va fer una sortida, por lo tant pens que podrian aprofita mès la seua ubicació . (debilitat)

Les estancies del centre, el seu aprofitament i la seua distriubució ens permetra un millor funcionament del centre per això si es disposa d'un espai petit em de treure el màxim profit convertin-lo en un espai multifuncional i saber ubicar el que necessitem segons la situació. Les aules no tenen per que ser sempre aules i les classes es poden donar fora de l'aula. El centre on vaig realitza les pràctiques no era molt gran però estava ben aprofitat (fortalessa)

SITUACIÓ:

La situació que descriure a continuació es va donar mentre estava fent les pràctiques i reflecteix l'evidencia d'una debilitat del centre, com pot ser la feina entre les companyes i la falta de comunicació, així com la falta de personal, la ràpida responsabilitat que fan agafar a les practicans quan realment no és la seua feina, entre d'altres.
  Pens que aquesta situació no s'hauria de haver donat, a més va provocar un situació molt tensa al centre.

En uns dels esplais la meua companya es va quedar sola en el pati i de sobte uns dels infants va caure amb la mala sort que es va donar un bon cop a la boca, com a conseqüència va sangra molt i es va rompe un parell de dents. La meua companya presa dels nervis va agafar  el nen i el va dur tot correns a la directora, que va haver de cercar, el centre no és molt gran, però durant una estona va deixar la resta d'infants sols al pati cosa que no s'hauria de fer mai, i es clar va rebre la petita bronca, supos que tambè amb un poc de remordiments, de la directora dient-li que els nens no es poden deixar mai sols i que si passa alguna cosa havia de cridar a alguna de les mestres. Però realment la culpa va ser de la seua tutora que la va deixar sola, confian amb la seua experiència que realemtn no era molta, s'estava formant.

Les creences que debia tenir  la tutora és la de que mai passa res, si men vaig dos minut si la deix sola no passara res.
En quant a les creences i els sentiments que va patir l'alumne en pràctiques ido va fer el primer que li va passar per el cap per ajudar al infant ferit sense pensar amb la resta de nens i nenes que deixava uns instans sols.

He escollit les etiquetes 3.1-3.2 i 2.1 per que he tingut que reflexionar sobre el que va passar en la situació i quines varen ser les impressions que van patir, a més de trobar els punts forts i febles del centre en questió i com els podria millorar.

dimarts, 5 de març del 2013

Descripció d'una observació passada

  

La situació que vaig a descriure és passada i l'he escollit per que en moltes ocasions l'he recordat ja que es sol donar molt sovint en les aules i la meua filla tambè o ha patit.
Estávem a l'aula dels nadons de repent vam sentir un dels infants polarar, ens vam acostar i no sabiem el que havia passat desprès d'inspeccionar vam veure que tenia una petita mossegada al braç, tot seguit vam obsevar el grup vam poder descobrir l'autora.
Quan els pares van anar a buscar a el nen que havia set mossegat li vam contar que havia passat i en principi no li va donar molta importància, després quan va arribar el germà de la nena que havia mossegat el nen, li vam dir que la nena havia mossegat i esclar com era el germà tampoc no li va donar molta importància.
Al dia següent la situació es va tornar a repetir però aquesta vegada la mossegada va ser més forta i com és normal ja ens vam preocupa més .
Al igual que l'altre volta lis vam explicar als pares, aquesta vegada ja no lis va fer tanta gracia i vam torna a parla amb la família de la nena, aquesta vegada amb la mare , i vam poder descobrir el motiu de les mossegades .
Resulta que la nena era la més petita de quatre germans, tot nens, entre ells feia uns dies qe jugaven amb ella mossegant i els germans es reien, perque com no lis feia mal ido els semblava divertit i la nena o va agafar com un joc.
 Li vam dir a la mare que era convenient que deixeisin de fer aquell tipus de jocs per que  la nena no entenia que una banda podia fer-ho i era un joc i a l'altre la renyaven i li deien que alló no estava ben fet.
Des de aquell dia la nena ja no va a torna a mossegar. Per lo tant és important posar límits.

He escollit les competències  4.c, per que a partir d'un fet ens plantejem el perque i cerquem solucions.

Arrel de tot això em pregunto:

- Quina altra actuació podia haver dut a terme la mestre?
- Que hagues passat sino haguessim fet res? La nena hagues deixat de mossega ?
- Vam pensar en algun moment quina podria haver estat  la reacció de les famílies i com afrontar-ho?
- S'hauria d'haver comunicat a la directora?
- Per que no es crea un llibre amb les possibles incidencies que poden passar a l'aula i possibles causes? Podria ser una bona eina per a refelxionar i o per saber un poc més com es desenvolupa l'infant , en aquet cas, el de les mossegades no és la primera vegada que escolto que passa i en molts casos és per que en algun moment es tracta d'un joc o com si fos un joc.

divendres, 1 de març del 2013

Les competències professionals


 Desprès de llegir el document de les 10 competències professionals de Perrenoud , crec que les tenc totes en compte que poc a poc les vaig desenvolupant unas en mayor grau i altres en menor grau, per tant  he de trenballar-les molt més si vull fer la meua feina millor. 
Una de les competències que encara tenc que treballar i millorar moltíssim és la que fa referència a les noves tecnologies.
A tot això dir que pens que la mayoría de les competències es tenen en compte de manera inconscient si realment fas bè la teua feina.

 El meu punt de partida en quan a les competències professionals és millorar-les i aprofundir en elles, ja que crec són totes molt importants per a millorar la feina del docent  i arribar millor als alumnes.
 Creure en la integració, tot els alumens tenen unes capacitats i potencialitats ha desenvolupar, cada alumne te el seu ritme d'aprenentatge que ha de ser respectat i com a docents els hem de guiar pel millor cami, partir sempre de les seues experiències, fer que els aprenentatges siguin del tot significatius, tenir molt en compte la distribució del materials i el mobiliari del aula per aconseguir els nostres objectius com a docents,  l'implicació de les famílies, és important que exsiteixi una continutat entre la feina feta a l'escola i la família i el treball en equip tant del grup classe com del grup docent és molt impotant, sino hi ha una bona coordinació i comunicació podem caure en l'individualització , la competencia i la rivalitat.

Pel que fa a les  competèncias de l'assigantura, crec que reflecteixen més la feina individual de cada un de nosaltres, pens que sóc una persona bastant crítica amb si mateixa i que la feina que faig sempre podria ser més.
Encara que últimament nose si es per l'edat em costa molt més concentrar-me i argumentar les meues idees.

Propostes per a millorar la meua feina:

- Saber demanar ajuda quan la necessit.
-  Cerca més informació complementària.
- Apuntar-me a un curs d'informàtica.
- Crear una llibreta d'observació i reflexió.

He escollit les competencies 1b  per que crec que sempre s'ha de pensar abans d'actuar per escollir la millor opció encara que no sempre resulti ser la millor.
Tambè he triat la 2a ja que he tingut que escollir els mues punts febles en quant a les competències. Els aspectes negatius no tenen per que ser dolents si no al contrari s'ha de saber aprendre de les coses negatives.