dimecres, 29 de maig del 2013

El meu documental


Idees i aportacions del meu documental: " la vida en les parets "

Una vegada acabada tota la feina  he de dir que em sento molt orgullosa de tota la feina que hem fet les meus companyes i jo, ha esta un procés curt però molt intens en el que ens hem enriquit molt i cada una de nosaltres a aporta el millor a aquet documental.
Ha esta una feina de molta reflexió i de molta concreció ja que de les entrevistes que vam passar ens van donar molta informació i hem tengut que extreure allò que podria ser més important i interesant per a les nostres companyes i crec que ho hem fet molt bè.
Quan vam començar  el documental, jo crec que mai ens havíem parat a pensar en les diferent possibilitats que ens aporta una paret i les diferents visions que es poden tenir de la mateixa segons el context en el que es trobi.
Una de les coses que més m’han cridat l’atenció va ser la reflexió que va fer la, Rosa  directora del centre CEIP es pratet, sobre que el curs no s’acaba al juny i que el setembre no ha de ser un explosió de sentiments i de emocions ni històries, sinó una continuïtat del curs anterior.  El curs comença el dia que l’infant va al seu primer dia de classe fins l’últim dia que està la centre.
Hem après moltíssim amb aquest projecte  i esprem que la resta de companys també.

Les competències escollides són: 5G , he hagut de fer una conclusió final de tota la feina feta durant el últim mes i mig i de tota aquella informació que hem recollit les meus companyes i jo i hem hagut de esquematitzar per a les nostres companyes.

dissabte, 25 de maig del 2013

Que he apres de la feina de les companyes




Aprenentatges que hem dut a terme en relació als projectes i documentals exposats:

Desprès de tota la feina que hem fet les meus companyes, de tota  la recerca que hem fet, de tot el que ens hem enriquit amb el procés, que ha esta curt però molt intens, ara ens toca reflexionar sobre el que han fet les meues companyes de pràctiques  i les que no fem les pràctiques unes amb els projectes de millora que han pogut oferir al centre on han esta fent les pràctiques i les altres amb els documentals relacionats amb l’àmbit educatiu.
Hem pogut veure projectes de millora de pati, de materials, d'espais,... documentals sobre les necessitats educatives especials a l'etapa 0-3 anys, al voltant de diferents  alternatives educatives, dels moments de l'aula com pot ser el bon dia , de l'art a l’escola d'infantil, les diferents possibilitats que ens pot donar una paret , entre d'altres i tots els que no hem pogut veure i que confio en que són igual de bons i interessant que els que hem vist .
De tot el que he pogut veure a classe i del que me quedat en ganes de veure moltes vegades per el mal funcionament de la videoconferència i el mal so,  des de la seu d'Eivissa tot el que s’exposava des de la seu de Mallorca es sent amb moltes interferències, be això és un tema a part.
Esper que es puguin penjar els documentals i els projectes de millora als diferents blogs per poder vorals tots.
Amb el que hem quedo és amb les bones propostes que han fet les meua companyes , com el treball amb cartó, una passada tot el que es pot fer amb el cartó i tots els aprenentatges que en podem extreure com pot ser el de respecte ,no rompre les coses tenir cura del material , ordenar , fer les coses un mateix i al satisfacció que això provoca. Veure com amb l’ajuda de la gent, de les famílies s’han pogut dur a terme projectes de millora de pati , amb un mínim pressupost, això hem fa pensar que el dia que jo arribi a un centre podré conta amb l’ajuda de les famílies.
També m’ha fet pensar en les diferents alternatives educatives que avui dia estan sorgit, la meua pregunta és, per que sorgeixen? que és el que passa pel cap de les famílies per a cercar una educació diferent a la que es dona en els centres educatius? On està el límit? Existeix la utopia dins l’educació?  Volem infants autònoms però que passa l’escola no forma infants autònoms? Que és un infant autònom?
Crec que mes que solucions m’han sorgit molts dubtes que estic de segur que el anys que ve en respondre molts .
Després un altre del aspectes que m’ha cridat l’atenció i ma fet pensar en les necessitats educatives en l’àmbit de 0 3 anys, ja se que complicat tot aquet mon però crec q a les escoletes s’hauria de treballar molt més sobretot des del principi i amb les famílies que moltes vegades són les que es troben més perdudes i no saben com actuar ni que poden fer des de el centre els podrien ajudar i oferir pautes però no les poden oferir si no conten amb personal qualificat, sempre em pregunto per que les PT no entren en aquet àmbit?
Per acabar reflexionar sobre una pregunta que ens va dir la mestra :  Que és un bon alumne?
Per a mi un bon alumne és aquell que es sap desenvolupar en el dia a dia tan a casa, com a l’escola, com a la ciutat, un bon alumne és aquell que és capaç de pensar per si mateix, de decidir allò que és millor per a ell , que es sap relaciona amb els seu companys, que si te dubtes o li sorgeixen preguntes és capaç de expressar-les o buscar-ne la solució, es aquell que és capaç de ser ell mateix. Per a que a tot això sigui possible és molt important oferir  al infant un ambient adequat, enriquit , adaptat i que faciliti l’experimentació amb l’entorn donant situacions de errada i de frustració per que amb aquestes l’infant aprèn a trobar els límits i a autoregular-se. Així com també moments i situacions de satisfacció i superació per que l’infant es senti capaç i pugui anar cap a nous reptes.   

Les competències que he escollit han estat  1D ja que reflexionar sobre tot el que me han aporta i escollir aquells aprenentatges que me poden ser útil en un futur a mes de fer-me qüestionar moltes coses i la  5G he hagut de contrasta tot els projectes i documentals per a extreure les millors idees , tenint en compte que alguns d’ells tractaven el mateix tema.

dijous, 16 de maig del 2013

Visio de diferetns documentals

Docmental º1



Aquest documental, està elaborat per la CEAPA (Confederació Espanyola de Associacions de Pares y Mares de Alumnes) ens parla de la importància que te l’etapa de 0-6 que és on es fonamenta  el desenvolupament dels infants i  és la etapa en la que es creen els primers vincles socials on es socialitzen els infants on la persona te una gran plasticitat neuronal . Les grans adquisicions es produeixen en els primers anys de vida. També ens diu que no existeix desenvolupament psicològic sense escolarització , ja que aquesta dona les connexions necessaris entre les neurones  , la escola dona el context per a que es donin les connexions neuronal s necessàries . també fa menció a diferents investigacions que s’han dut a terme per a fomentar el vídeo .
A mes comenta la diferencia entre guarderia, que significa guardar  i centre d’educació infantil, on es preocupa per el desenvolupament integral del infant.

És tracta de un documental dividit en 9 parts cada una d’elles molt interessant que ens parla de l’etapa de 0-6, l’assemblea, el bon professional, el temps i l’espai , la bona escola, materials,  el projecte educatiu, la importància de la participació de la família, la visó de els pares i la de diferents professionals.

En definitiva parla de lo necessari que és una educació de qualitat i com arribar-hi.


Docuemtnal 2º



Aquet documental tal vegada no va dirigit a l’edat 0-3 per que tracta sobre com és l’educació en Finlàndia i aquesta no és obligatòria fins als 7 anys.
Parla de quins són els requisits per a ser professor, i de com es un mati en una escola finlandesa .
També compara el sistema educatiu espanyol i el finlandès , per la meua part crec que comença segons quins aprenentatges a edats molt joves no es del tot adequat ja que com diu el vídeo a certes edats encara no tenen desenvolupades certes capacitats necessàries per a començar certs aprenentatges com pot ser llegir o escriure o les conceptes matemàtics .

He escollit la competència 1C , ja que la recerca de diferents documentals m'ha sevit per a millora la meua formació.

dijous, 9 de maig del 2013

Presentació del documental



Si pertanys al món educatiu, o per qualsevol motiu estàs interessat en aprofundir en el significat de la documentació escolar, t’agradarà el documental que hem preparat per a tu. “La vida en les parets” està realitzat per cinc futures mestres amb moltes ganes d’aprendre i conscients de la importància que té la documentació respecte als infants com a constructor del seu propi coneixement. Ja que mitjançant aquesta recorden les experiències que han viscut, fa visible els seus aprenentatges i dóna l’oportunitat de compartir amb la resta el que s’ha fet. Documentar no és una pràctica innovadora, ja que temps enrere ja es portava a terme per deixar constància de fets importants o significatius, podem recordar per exemple les pintures rupestres que representaven les seves vivències en les caceres.
Vos trobareu front un documental de caire dinàmic, ja que combina teoria, pràctica i experiències personals, a més de les nostres pròpies conclusions. El muntatge que hem seguit ens ha recordat la teoria ecològica de Bronfenbrenner, és a dir, “La vida en les parets” parteix d’una visió general de la ciutat d’Eivissa, focalitzant cada vegada més fins arribar a l’entorn més proper de l’infant. Tornant al tema principal, la documentació, dóna la possibilitat a les famílies per conèixer què fan els seus infants, així com conèixer-se entre ells, establint relacions, i que aquestes desenvolupin un sentiment de pertinença en la vida a la ciutat. També implica una reflexió per part del mestre, així com tenir present que cal continuïtat i coherència al donar visibilitat, ja que l’infant té una història des del primer moment que arriba al centre fins que se’n va. L’espai parla, comunica, sempre dóna un missatge. 
I ja per acabar vos aconsellem unes lectures d’interès per si voleu seguir aprofundint en el tema:

§  GALARDINI A., LOZZELLI S., DAVOLI M. i TOGNETTI G.: Documentar: afinar els ulls per captar moments. Temes d’infància educar de 0-6 anys.
§  BASSEDAS E., HUGUET T. i SOLÉ I.: Aprendre i ensenyar a l’educació infantil. Editorial Graó.

Les etiquetes d’aquesta entrada estan relacionades amb la competència de l’autonomia en l’aprenentatge, més concretament, amb la de reflexionar i ponderar sobre elements que porten a una bona actuació professional, i amb la d’arribar a conclusions elaborades a partir de la contrastació de la informació recollida, tant de la teoria com de la pràctica. Pel que fa a l’anàlisi i reflexió sobre el funcionament del centre, també hem contrastat si el que diuen els documents es correspon amb les pràctiques i rutines realitzades. Aquest procés és el que hem portat a terme al llarg de la nostra tasca.

1.2, 1.4, 3.3

dimarts, 7 de maig del 2013

El safereig



He escollit

ja que trobo molt interessant el treball amb material reciclat , a més de la implicació de les famílies, així com introduir petits detalls dels propis alumnes dins l’aula. Com el cas de la rama que una nena va trobar i va portar, per a ells són petits tesors que poden compartir amb la resta de l’aula i els fan senti especial i trobar el seu lloc dins el grup així com el treball dels pares que també fan que els infants relacionin i puguin parlar sobre les coses fetes dins l’aula a casa, així no es perd la comunicació escola-família.
Des de sempre he fet coses amb material reciclat, sense anar més lluny, la meua habitació és única perquè la hem construït entre la meua parella i jo partint de restes de fusta i gresites de piscina.
Crec que aquest tipus de material dona moltes possibilitats sense necessitar un pressupost molt alt i fen així una escola única i amb personalitat. Això si mai s’ha d’abusar.

Tot  el que sigui treballà i experimentar amb la natura és una bona opció d’aprenentatge, sobretot en aquest cas que els nens i nenes poden tocar, olorar, observar,... utilitzar tots els sentits.
Al igual que l’altre cas, la participació de les famílies és fonamental i molt important per als infants .
A mes després amb tot el material recollit es realitzant unes boniques portades per al bloc de final de curs, cada un dels alumnes pot escollir el que vol posar a la seua portada, fent que tengui el seu moment especial dins el grup i poder observar que tot lo fet al llarg del curs queda reflectit en la portada.

Després d’observar les fotografies i llegir el text que les acompanyava ,  que m’han agradat molt . Crec  que motles vegades els que fa que els infants no es relacionin entre ells, són les pròpies famílies.  Els nens i nens són petites esponges que fan tot el que veuen i l’adult és la seua primera referencia, i moltes vegades nosaltres som inconscient d’allò que podem arriba a transmetre.
Els infants no tenen cap problema en compartí en deixar i en jugar juntament amb els  seus companys encara que passin una època, la del egocentrisme en que tot gira al seu voltant, ells sempre acaben fent el que veuen, observen i els deixen , sempre jugant amb la paciència de la gent  que tenen al seu entorn.

Competència escollida ha estat la 4D per que he reflexionat sobre formes de treballar dins una aula

Comentaris a les bones pràctiques



He realitzar tres comentaris a les bones pràctiques de les meus companyes, els blogs escollits han estat :
Zaira Pons Riera, http://elspetitsporiolets.blogspot.com.es/2013/04/una-bona-practica.html


Iratxe Cabrera Bejarano  ,http://22023iratxecabrera.blogspot.com.es/


Ana Marina Romero Picó, http://reflexioiinnovacioescoleta.blogspot.com.es

Les competències escollides han estat, 4D i 5A , ja que he tengut que fer la lectura de les bones practiques  i reflexionar sobre el que fan i viuen les meues companyes a classe i en alguns casos pensà que podria passar si actuessin d'una altre forma o per que fan el que fan o suggerir algunes altres opcion,s així com una vegada llegides saber identificar si la pràctica descrita és o no una bona pràctica.